W ubiegłym tygodniu Misie omawiały tematykę związaną ze zdrową żywnością, skupiając się m.in. na warzywach. Przygotowania do zimy trwały pełną parą. Misie stworzyły wspólną spiżarnię, w której znalazły się wybrane warzywa. Na początku tygodnia poznaliśmy proces kiszenia ogórków i przygotowaliśmy kilka słoików, które obserwowaliśmy przez cały tydzień, zwracając szczególną uwagę na to, czy ogórki są już ukiszone. 

 

 

Grupa misiów doskonale wie, jak zdrowe są owoce. Witamy, które są w nich zawarte wspomagają naszą odporność. Wspólnie z panią Martyną dzieci przygotowały lemoniadę z cytryny i pomarańczy, a z panią Magdą szaszłyki owocowe. Lemoniada i szaszłyki dostarczyły misiom zarówno witamin, jak i nowych umiejętność, m.in. krojenia czy nabijania owoców na patyczki. ​​Nasze pyszne smakołyki wypiliśmy i zjedliśmy z uśmiechem na twarzy.

 

 

Grupa Misiów polubiła jesienną aurę. Babie lato i kolorowe liście zagościły nawet w naszej sali. Wykorzystując słomki do napojów i tusz kreślarski, ustami wydmuchaliśmy drzewa, na których pojawiły się żółte, pomarańczowe i czerwone kulki bibuły. Z kolei małe pajączki znalazły swoje pajęczyny na papierowych talerzykach. Wszystkie Misie w skupieniu tworzyły za pomocą wełny małe sieci pajęcze.